Ansökan eller anmälan
- Om fastigheten där värmepumpen ska installeras ligger detaljplanerat område och/eller inom vattenskyddsområde behöver du ansöka och få tillstånd.
- Om fastigheten ligger utanför detaljplanerat område och/eller utanför vattenskyddsområde räcker det med en anmälan.
De uppgifter du fyller i denna e-tjänst genererar automatiskt rätt typ, det vill säga en anmälan eller ansökan.
Skicka in din anmälan/ansökan med bilagor
Till anmälan/ansökan behöver du bifoga en karta över din fastighet där du markerar var du vill borra.
Vi behöver din anmälan/ansökan, inklusive karta, i god tid innan planerad borrning och installation, normalt 6 veckor. Vi påbörjar handläggning när din ansökan/anmälan är komplett. Har du frågor kan du kontakta miljöenheten via vårt kontaktcenter.
Kontaktcenter
Nära en fornlämning
Om borrhålet placeras närmare en fornlämning än 50 meter ska Länsstyrelsen i Stockholms kontaktas. Se fornlämningar på fornsok.se
Grannsamråd
Om du ska installera bergvärme och har grannar med fastighetsgräns inom 10 meter från den tänkta placeringen av borrhålet, behöver du även genomföra ett grannsamråd. Grannarna ska informeras om borrplanerna och få tillfälle att yttra sig. Blankett för grannyttrande
Normbrunn -16
Tänk på att om du planerar att anlägga en bergvärmepump så ska den utföras enligt "Normbrunn 16". Dessa kriterier har tagits fram av Statens geologiska undersökning, SGU, på uppdrag av värmepumps- och bergborrningsbranschen.
Syftet med kriterierna är att risken för förorening av grundvatten på grund av borrning, anläggande av brunn och drift av värmepump ska minimeras. Observera att ett stort antal försäkringsbolag kräver att "Normbrunn 16" följs om anläggningen ska kunna försäkras.
"Normbrunn 16 - Vägledning för att borra brunn"